Aktuální grantová činnost pracovnic a studentek SIAS

Letos získaly pracovnice a studentky naší katedry dva granty. Velkým úspěchem je projekt Skrytá historie. Reprezentace žen v době dobývání a kolonizace Nového světa podpořený GAČR, jehož hlavní řešitelkou je Monika Brenišínová. V abecedním pořadí se na něm dále podílejí Simona Binková, Markéta Křížová, Anna Libánská a Lillyam Rosalba González.

Projekt se zabývá reprezentací žen v písemných a vizuálních pramenech Nového světa v době dobývání a kolonizace Atlantického regionu (16. a 18. století). Pozornost je přitom kladena na nepublikované či doposud přehlížené prameny, srovnání místních a regionálních projevů činnosti žen a jejich kontextualizaci v rámci raně novověké společnosti či nadnárodních dějin, jakož i procesům psaní historie a studiu nadnárodních témat, jako jsou alterita, mužský pohled, formování individuální a sociální identity nebo kulturní stereotypy. Grant je naplánovaný na roky 2022-2024.

Projekt je interdisciplinární; kombinuje synchronní a diachronní perspektivu a klade zvláštní důraz na písemné a vizuální prameny, jejich komparaci, interpretaci a kontextualizaci. Cílem projektu je rozšířit současný stav poznání o dějinách a rolích žen v koloniální Americe, posoudit je v globálním kontextu evropské kolonizace a raně novověké společnosti a posílit tak historii žen Atlantického prostoru v nadnárodním kontextu.

Druhým grantem je projekt Decoloniasation Challenge podpořený 4EU+, jehož řešitelkami jsou doktorandka SIAS Anna Libánská a studentka UDU Tereza Hrdlička. Interdisciplinární projekt zaměřený zejména na student(k)y doktorského studia si klade za cíl vytvořit mezinárodní výzkumnou síť univerzit zapojených do programu 4EU+ na téma dekolonizace. Projekt Decolonisation Challenge se snaží hledat odpovědi na otázku, jak lze dekolonizovat evropské univerzity s ohledem na specifika jednotlivých států a jejich zapojení do koloniálního systému a na specifika různých vědních oborů.

Od září do listopadu 2022 se v rámci projektu uskuteční 4 celodenní workshopy, jejichž součástí budou přednášky, networking a diskuze mezi zúčastněnými. Každé setkání se bude točit kolem určitého tématu, na němž budou založeny úkoly participantek a participantů pro další setkání. Studenti a studentky magisterského studia si budou workshopy moci zapsat jako na řádný kurz a získat 4 ETCS.

Hlavním cílem projektu bude výzkum prováděný na zapojených katedrách, který se zaměří se na to, jak se na zapojených univerzitách studovaly a studují mimoevropské kultury. Výstupem projektu budou webové stránky, kde budou zveřejněny výsledky jednotlivých výzkumů a navázání další spolupráce mezio partnerskými univerzitami. Výsledek by měl sloužit nejen jako podnět, jak změnit perspektivy, kánony či metody výuky. Měl by měl také hledat odpovědi na otázky, jak učinit univerzitu více transnacionální a přístupnou i marginalizovaným skupinám, které byly z utváření vzdělávacího systému zatím vyloučeny, a zajistit jejich zapojení do procesu jeho dekolonizace.

Úvod > Nástěnka > Aktuální grantová činnost pracovnic a studentek SIAS