DŮLEŽITÉ: Přímá frontální výuka kurzů od akademického roku 2022/2023 (a v následujících letech)

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v souladu s koncepcí SIAS, schválenou a platnou od počátku roku 2022, vycházející z budování SIAS jako katedry fungující na výzkumné univerzitěprovádí SIAS úpravu přímé a frontální výuky některých povinných přednášek a také vybraných seminářů.

Následující odstavce stručně shrnují logiku změny.

Úprava spočívá v jednoduchém kroku:

Vybrané a níže uvedené kurzy nebudou přímo a frontálně vyučovány každý rok (v daný moment konkrétně v roce 2022/2023), nýbrž v periodicitě jednou za dva roky (v daném případě tedy přímo v akademickém roce 2023/2024). Kurzy však zůstanou v SISu vypsány a otevřeny pro zápisy a budou mít svoji verzi pro jejich absolvování vždy v tom roce, kdy se přímá výuka nekoná. Uvedená verze je zcela identická s obsahem, sylabem a náročností daného kurzu, přímá výuka je naprosto srovnatelně nahrazena různou kombinací více než potřebné četby, zaslaných prezentací a stálou možností konzultovat studovanou a Vámi promýšlenou a analyzovanou matérii s příslušným vyučujícím. Konkrétní provedení modelu najdete vždy v příslušném sylabu pro daný rok.

Studující se tedy do kurzu mohou kdykoli zapsatsplnit podmínky dané sylabem pro daný rok a atestaci bez jakéhokoli problému splnit. Studentky a studenti mají současně kdykoli možnost absolvovat kurz v roce jeho přímé výuky a/nebo se kurzu v daném roce účastnit.

Tato úprava tudíž nijak nezasahuje do možnosti vykonávat atestace a získávat kredity ze všech kurzů: všechny kurzy na SIAS lze absolvovat každý rok!

Uvedená změna otevírá cestu realizaci koncepce katedry, možnosti vypisování více volitelných kurzů, přechodu na zásadně větší důraz na četbu a samostatnou práci magisterských studentů výzkumné univerzity, stejně jako možnost vést diskuze a klást si otázky buď v individuálním modelu (v případě volby nepřímé formy), či naopak ve větším množství, umožňujícím produktivnější diskuzní prostředí a pravidelné konání referátů.

Kurzy, jež se  v akademickém roce 2022/2023 nekonají v přímé formě, ovšem zůstávají samozřejmě vypsané, tudíž je lze absolvovat dle podmínek sylabu (ta proběhne v roce 2023/2024):

ZS:

Conquista

Nezávislost/1959

Politické systémy Latinské Ameriky

LS: 

Současná Latinská Amerika

Úvod > Nástěnka > DŮLEŽITÉ: Přímá frontální výuka kurzů od akademického roku 2022/2023 (a v následujících letech)