50 KROKŮ KE SVOBODĚ: Portugalsko od diktatury k revoluci – výstava, debata, film

V rámci oslav výročí 50 let od Revoluce 25. dubna, tzv. Karafiátové revoluce v Portugalsku, Vás srdečně zveme na výstavu 50 KROKŮ KE SVOBODĚ: Portugalsko od diktatury k revoluci, která probíhá ve výstavním sále Institutu Cervantes v Praze od 4. dubna do 4. května. V rámci výstavy se můžete těšit na následující doprovodné programy v Instituto Cervantes:

25/4 | 17h30 | Ohlédnutí za 25.dubnem: přednáška a promítání filmu Salgueiro Maia – Podezřelý | Konferenční sál

OHLÉDNUTÍ ZA 25.DUBNEM

K přelomovému okamžiku portugalských dějin 20. století, ke Karafiátové revoluci z roku 1974, se před promítáním filmu vyjádří dr. Radek Buben ze Střediska iberoamerických studií a dr. Karolina Válová z Ústavu románských studií. Budou hovořit nejen o samotném revolučním období, ale též o dopadu na mezinárodní vztahy Portugalska. Zajímavostí bude obraz, který o levicovém převratu přinášel tehdejší československý tisk.

Po přednášce bude následovat promítání filmu portugalského režiséra Sérgia Graciana: Salgueiro Maia – Podezřelý z roku 2022. Film bude promítán v portugalštině s anglickými titulky. Životopisné drama Salguiero Maia – Podezřelý zachycuje moderním, intimním a emotivním způsobem dosud nepublikované příběhy jednoho z „Dubnových kapitánů“ (Capitães de Abril), kteří se významnou měrou podíleli na převratu z 25.dubna. Film přináší drobná odhalení, která nám umožňují poznat, odkud se vzala umírněnost, statečnost a rozhodnost, jež byly klíčem ke Karafiátové revoluci.

50 KROKŮ KE SVOBODĚ:

Portugalsko od diktatury k revoluci Výstava připomíná jednu z nejzásadnějších portugalských historických událostí 20. století a je iniciativou portugalského Vládního výboru pro oslavy 50. výročí Karafiátové revoluce ve spolupráci s Instituto Camões. Výstava zachycuje poslední roky diktatury a první okamžiky po jejím svržení a to v období od září 1968 do července 1974 prostřednictvím fotografií, plakátů, dokumentů a výstřižků z tisku.

Úvod > Nástěnka > 50 KROKŮ KE SVOBODĚ: Portugalsko od diktatury k revoluci – výstava, debata, film